Välj stövare!


Det finns garanterat massor av jägare (både sen gammalt o nya) som besöker den här sidan. Och till er: Om ni funderar på jaktform så finns det absolut inget finare, mer spännande eller trevligare jaktform än stövarjakt. Jakttiden är lång och stövare är i regel helt fantastiska hundar både hemma och i skogen. Det är en social jaktform som kan utövas antigen själv eller i goda vänners lag. Den passar alla åldrar. Och om ni ska välja ras eller hund så tycker åtminstone jag, att det är individer som jagar (alltså ej ras). Hitta en stövare som verkar passa just dej. Hitta en uppfödare som ni får god kontakt med och som ni uppfattar som seriös. Bra bredd jaktligt och friska i flera generationer är en bra måttstock.
Stövare kräver ganska mycket tid i skogen. Låt hunden utvecklas i den takt den behöver. Stressa inte fram något om hunden inte är mogen. En del är ”klar” tidigt medan andra kanske är lite omogna. Träna lydnad, gå gärna på dressyrkurs. Ett bra tips är att ta kontakt med den lokala stövarklubben. Försök hitta några som kan ge tips och råd, av de som har haft dugliga hundar förr. Det kan vara bra stöd.
När din stövare börjar visa framfötterna, ge då tillbaka till din uppfödare (och dig själv) genom att starta på jaktprov och gå på utställning. Detta är oerhört viktigt för aveln, men det kommer även att ge dig nya nya erfarenheter och kunskaper samt vänner för livet.
Ibland kan diskussionerna på sociala medier vara lite på gränsen till hätska, och prestigefulla. En liten anledning till det är för att vi alla är så inne i vår jaktform, våra hundar och att vi tror hårt på ”vår sak”. Men jag lovar att i skogen, på utställning eller på proven, jaktresor mm så är nästan ALLA vänner och vi brinner för vår sak.
Jag är absolut ingen profet eller kunskapsbank i detta, men det är i alla fall lite så jag känner i alla fall. Och är skadad sen barnsben i den här jaktformen.

Mårten Strömberg
Ps. Börja leta stövarvalp till våren redan nu!!!